topsms.pl witaj gadżetomaniaku

Foremki do pieczenia babki

Babka to powszechny i uniwersalny rozkoszny wypiek, który znają i uwielbiają wszyscy. Ciasto babkowe zazwyczaj kojarzy się z Wielkanocą, ale pieczemy je przecież przy wielu różnorakich okolicznościach.
Formy do babki
Na podstawie: garneczki.pl
Świetnie pasuje jednakowo do kameralnej, popołudniowej kawy, jaki i na imieninowe spotkanie w większym towarzystwie. Istnieje spora liczba wariantów pieczonej babki – babka piaskowa, marmurkowa, drożdżowa, ucierana… Ochoczo tworzymy babki z dodatkiem charakterystycznych aromatów i akcentów smakowych – babkę cytrynową, migdałową, korzenną, kakaową, kawową i wiele innych. Babkę zwykle wyróżnia charakterystyczny kształt, chociaż zdarza się także, że pieczemy ją na blasze prostokątnej. W większości przypadków wybierane są jednakże typowe formy do babki.

Do głównego repertuaru kuchennego, który sprawdzi się do przyrządzania pysznej, puszystej babki, należą typowe formy, wykonane z blachy ocynowanej. Przypominają one formy na wzór tych zapamiętanych z dzieciństwa, jakich stosowały nasze babcie. Pozwalają na pomyślny wypiek typowych babek, niemniej jednak nie są polecane do robienia wersji np. z dodatkiem owoców, albowiem niedobrze reagują w kontakcie z kwaśnymi substancjami. Znane są również nietrudne do umycia formy do babki (http://www.garneczki.pl/produkty/formy-do-babki,301) ze stali węglowej. Częstokroć decydujemy się na wypiek kształtnej babki z typowym kominem, który umożliwi forma do babki z tuleją. Walcowata tuleja ulepsza produkcję ciepła wewnątrz formy, dlatego też ciasto szybciej i miarowo się wypiecze. Formy z tuleją przypadną, zatem do gustu szczególnie tym, którzy obawiają się, że w trakcie pieczenia może powstać zakalec. Gwarancję odpowiedniego stopnia wypieczenia bez obaw o przypalenie dają formy z powłoką nieprzywieralną (np. typu Goldflon lub teflon). Bezpieczne i funkcjonalne okazują się także formy do pieczenia babki z powłoką ceramiczną (tu wyjątkowo polecane są wysokojakościowe produkty renomowanej włoskiej firmy Guardini).

Nowatorskim rozwiązaniem, które niezwykle dobrze spisuje się przy wypieku ciasta babkowego, są formy silikonowe (sprawdź formy silikonowe) do babki. Dzięki sprężystości i elastyczności silikonu, umożliwiają one niezwykle proste i komfortowe wyciągnięcie powstałego ciasta, bez ryzyka zniszczenia jego pięknego kształtu. Forma wytworzona z silikonu nadaje się do użytkowania nawet w zamrażarce, dlatego pozwoli nam również na utworzenie mrożonego deseru w kształcie babki. W bogatej propozycji form na babkę, dostępnej w sklepie internetowym garneczki.pl, znaleźć można także unikatowe formy silikonowe na babkę z cudacznymi wzorkami i tłoczeniami. Cudnie przystrojona kolorowym lukrem lub czekoladową polewą babka z kwiatowym motywem oczaruje wszystkich gości i pomoże zasłużyć na miano mistrza lub mistrzyni wypieków.

Nie wszyscy miłośnicy słodkości lubią piec, nie oznacza to niemniej jednak, że nie mogą własnoręcznie upichcić pysznej babki. Ułatwi im w tym forma do babki gotowanej, której nie używa się w piekarniku, ale na kuchenkach. Pozwala ona na wytworzenie efektownej, zazwyczaj trochę wyższej babki, którą objadać się będzie cała familia. Wypełnioną gotową masą babkową formę bardzo dokładnie się zamyka, kładzie w garnku z gorącą wodą i… gotuje! Własnoręcznie utworzona i ozdobiona babka gotowana zachwyci tak samo, jak niejedna babka pieczona.


Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-12-05 13:28:15